Vše okolo prodejny Biokošíky.cz a Bezobalu, tipy, novinky a informace. Jednou za čas přímo do e-mailu.
- Úvod
- Co možná nevíte - Petržel kořenová
Od 16. Století se rozlišují kořenové a naťové typy. Petržel kořenová kromě kořene dává i nať bohatou na vitamín C.
Ale i kořen má vitaminu C nejméně tolik co citrony a kromě dalších látek velmi mnoho draslíku, dále vápníku, fosforu a hořčíku, málo sodíku, také železo, mangan,provitamin A, vitaminy B. Obsahuje také silici s močopudným účinkem, flavonoidy aj. Podporuje krvetvorbu, doporučuje se lidem se špatným krevním oběhem, nemocným revmatismem, vysokým krevním tlakem, srdečními chorobami, při nemocech jater, ledvin i žlučníku.
Petrželový kořen užíváme do polévek, směsí kořenových zelenin, do omáček, příloh, salátů. V obchodech se často zaměňuje s pastinákem, který má větší žlutavý kořen a podobnou, ale nasládlou chuť.