- Štítky blogu
- bez obalu
- bezobal
- bio
- ostrava
- cukr
- poruba
- pesto
- brusnice
- švestky
- meruňky
- pekan
- pinie
- Mléko
- oříšky
- kešu
- mandle
- křupky
- slané krekry
- brusinky
- kravské
- kozí
- kraví
- chleba
- sůl
- datlový sirup
- dochucovadla
- skořice
- luštěniny
- čočka
- fazole
- cizrna
- příloha
- těstoviny
- rýže
- sladké
- pečení
- soda
- bezobalu
- Naturinka
- zubní pasta bez obalu
- šampon bez obalu
- Caltha
- praní
- čištění
- mýdlové ořechy
- tierraverde
- Tierra
- Snídaně
- jídlo
Vše okolo prodejny Biokošíky.cz a Bezobalu, tipy, novinky a informace. Jednou za čas přímo do e-mailu.
Recept na litý kváskový chléb z žitné mouky
Potřebujeme: kvásek, žitnou chlebovou mouku (může být i celozrnná), další mouku podle vaší chuti, sůl, semínka / ovesné vločky / kmín
Večer 60g (30g pro jeden chlebík) kvásku vlijte do velké mísy + 150g (75g na jeden chlebík) studené vody plus 150g (75g na jeden chlebík) chlebové žitné mouky.
Ráno přidáte do velké mísy 600ml (300ml na jeden chlebík) studené vody plus 450 g (225g na jeden chlebík) žitné chlebové mouky, 150 g.jakékoliv mouky podle vašeho výběru a zamícháte do konzistence bramborové kaše a přikryjete utěrkou.
Večer by mělo těsto být prokvašené. Přidáte 16- 22 g soli a pak můžete přidat kmín nebo semínka podle vaší chuti. Těsto pořádně zamíchejte, musí z toho vzniknout husté lepivé těsto. Používám skleněnou formu, vymažu máslem a těsto vyliju do ní, pak ho necháme půl hodiny až dvě hodiny kynout (pokud chci péct až ráno dám do lednice cca 8h). Přehřejeme si troubu na 225°C.
Nejprve pečeme 20 minut (225°C) a pak ztlumíme troubu na 175 stupňů a pečeme 25 minut. Na konci zkontrolujeme špejlí lepivost těsta.