Salát z čekanky
- 1 - 2 lžice
- bílý jogurt
- 2 ks
- rajče
- 1 lžíce
- nasekaná petrželka
- 2 ks
- čekanka
- 1/2 lžičky
- olivový olej
Postup:
Čekankové puky očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Rajče omyjeme, zbavíme stopky a nakrájíme na plátky. Připravíme si i čerstvou petrželku, kterou najemno nasekáme.
Vše spolu v míse promícháme, trochu osolíme a přidáme lžíci bílého jogurtu, zakápneme i trochou oleje.
Čekankový salát necháme před podáváním vychladit.
Salát z čekanky
Suroviny:
čekankové puky2 ks
červená čekanka1 ks
mandarinky4 ks
červená cibule1 ks
polníček nebo rukola2 hrsti
Na zálivku:
ořechový olej nebo extra panenský olivový olej2 lžíce
citronová šťáva2 lžíce
šťáva z mandarinek a z granátového jablka
hrubozrnná hořčice1 malá lžička
sůl
Postup:
Z čekanky odřízněte zaschlý konec, případně odstraňte poškozené vrchní listy.
Puky rozdělte na listy, červenou čekanku nakrájejte na proužky. Listy dejte do širší misky a přidejte oprané a osušené listy polníčku. Oloupané mandarinky nakrájejte na plátky a přidejte je k salátu, šťávu zachyťte v misce. Granátové jablko rozkrojte na čtvrtiny a nad miskou lžičkou nebo “vylámáním” z něj vyndejte granátky a přidejte je k salátu.
Oloupanou cibuli nakrájejte na jemné plátky a vložte do cedníku. Přelijte vroucí vodou a nechte zchladnout (spařením horkou vodou ji zbavíte štiplavosti).
Připravte si zálivku: smíchejte olej, citronovou šťávu, zachycenou šťávu z mandarinek i z granátového jablka, hořčici, med, sůl a pepř. Ochutnejte, případně dolaďte. Cibuli přidejte k salátu, vše přelijte zálivkou a lehce ho promíchejte.
Pečený tuřín
Oloupejte tuřín a nakrájejte na plátky. Srovnejte na vymaštěný plech, posolte, posypte tlučeným kmínem a opékejte v troubě. Tuřínové opečenky uvítají zejména děti.
SALÁT Z FENYKLU
Suroviny:
2 cibule fenyklu
olivy (černé)
olivový olej
sůl
Příprava:
Fenykl omyjeme, oloupeme vrchní vrstvu a nasekáme lodyhu i nať na drobno. Osolíme,přidáme rozkrojené olivy a zalijeme olejem. Podle chuti dosolíme a promícháme. (Můžeme přidat bílý jogurt).
Pomazánka ze zahrádky z Hrašky
Pomazánkový základ:
Hraška 200 g, voda 1200 ml, olej 200 ml, kyselý okurek 2 ks, hořčice 6 lžiček, mahá koření 1/3 lžičky, sůl.
Nachucení pomazánky:
Rajče 2 ks, paprika 2 ks, cibulka jarní 2 ks, pažitka, petrželová nať svazek, šalvěj - list 10 ks, cukr špetka, pepř špetka.
Postup pro přípravu Hraškového základu:
Směs Hraška smícháme s vodou a solí, přivedeme do varu, oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut. Necháme vychladnout. Po vychladnutí vyšleháme s olejem, přidáme nakrájený kyselý okurek a hořčici. Získáme základ pro přípravu pomazánky.
Postup pro přípravu pomazánky:
Na jemno nakrájíme cibuli, papriku, pažitku, petrželovou nať, šalvějové listy a vše smícháme s hraškovým základem. Dochutíme pepřem, solí a cukrem.
Poznámka: Směs Hraška je důležité nechat projít 20 minut varem. Těch 20 minut je opravdu důležité, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoliv syrové mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
PEČENÝ FENYKL
Pro dvě osoby
2 bulvy fenyklu
2 lžíce parmazánu – nastrouhaného
2 lžíce mléka
50 g másla
sůl
Fenykl očistíme a dáme do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka, přibližně 10minut.Vyndáme, necháme okapat, rozkrojíme na 4 části a urovnáme do zapékací mísy vymazané máslem. Pokapeme mlékem, posypeme strouhaným sýrem, poklademe zbytkem másla a pečeme v mírně vyhřáté troubě, až zezlátne (asi 20 minut).
Výborné jako příloha k rybě.
ZAPEČENÝ FENYKL S KUŘECÍM PLÁTKEM
Pro dvě osoby:
- 1 ks malá cuketa
- 3 stroužky česneku
- 60 g tvrdého sýra
- 2 plátky kuřecích řízků
- 1 ks čerstvý fenykl
- mletý černý pepř
- sůl
- olej
- vývar
Omytou cuketu a očištěný fenykl nakrájíme na kostky.Česnek sloupneme a usekáme nahrubo. Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji z obou stran dozlatova. Maso vyjmeme a na výpeku orestujeme nakrájený fenykl, cuketu a česnek.
Zeleninovou směs přendáme do pekáčku, poklademe opečeným masem a podlijeme malým množstvím vývaru. Vše uzavřeme poklicí nebo alobalem a pečeme při 200 °C asi 20 minut. Ke konci pečení posypeme pokrm strouhaným sýrem a zapečeme dorůžova.
Zapečený kuřecí plátek se zeleninou a sýrem podáváme s těstovinami nebo podle vlastní chuti třeba s bramborem.
GRILOVANÝ FENYKL
SUROVINY:
3 bulvy fenyklu
50ml extra panenského olivového oleje
1 snítku čerstvého tymiánu
balzamikový ocet
mořskou sůl
čerstvě namletý pepř
PŘÍPRAVA:
Fenykl omyjte, bulvu očistěte od vrchních lístků a cibuli oloupejte a rozpulte. Osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem. Lístky tymiánu nasekejte nadrobno a odložte stranou.
Připravte gril na přímý vysoký žár. Fenykl položte na rozpálený gril řeznou stranou dolů a grilujte 5 -7 minut pod zavřeným víkem. Fenykl obraťte a ještě pár minut grilujte na otevřeném ohni.
Zeleninu sundejte z grilu, uložte na talíř a nakonec ji pokapejte balzamikovým octem a posypte lístky tymiánu.
Špenátový salát
• 200 g čerstvého špenátu
• 2 šalotky
• 1 okurka
• 200 g žampionů
• 1 svazek kopru
• 1 stroužek česneku
• 5 lžic olivového oleje
• sůl
• pepř
• 2 lžíce bílého vinného octa
• 100 g ovčího sýra
Příprava:
Šalotku a česnek jemně posekáme. Špenát přebereme a nahrubo nasekáme. V kastrolu rozehřejeme 1 lžíci oleje a zesklovatíme na něm šalotku s česnekem. Přidáme mokrý špenát, osolíme, opepříme a za častého míchání podusíme dvě minuty. Okurku oloupeme a houby očistíme. Obojí nakrájíme na plátky a rozdělíme na mísu. Špenát necháme okapat, podle potřeby přisolíme a položíme do středu mísy. Kopr posekáme nadrobno, smícháme s octem, solí a pepřem. Zašleháme zbylý olej a zálivkou salát pokapeme. Ovčí sýr rozkrájíme a rozložíme na salát. Posypeme pepřem.
Zimní salát
• 1 hrnek nastrouhané mrkve
• 1 hrnek nastrouhaného jablka
• 1 hrnek nastrouhaného hlávkového zelí
• 4 lžíce vody
• 1 lžíce cukru
• 2 lžíce citrónové šťávy
Příprava:
Do salátové mísy dáme nastrouhanou mrkev, jablko a zelí a zalijeme dresingem z citronové šťávy, cukru a vody.
Zeleninový salát s cizrnou
• 130 g salátové okurky
• 1 červená paprika
• 1 cibule
• 180 g zakysané smetany
• 3 stroužky česneku
• 280 g cizrny
• sůl
• pepř
Příprava:
Zeleninu nakrájíme nadrobno a cibuli nakrájíme na menší kostičky. Zakysanou smetanu smícháme s rozdrceným česnekem a osolíme a opepříme. Cizrnu uvaříme podle návodu a necháme důkladně okapat. Pak ji promícháme s připravenou zeleninou, zalijeme smetanovou zálivkou a necháme v ledničce vychladit.
CUKETA
SUROVINY:
Máslo
100g strouhaného sýra
špetku soli
1 cuketa
3 stroužky česneku
PŘÍPRAVA:
Česnek oloupeme a prolisujeme, cuketu oloupeme, vydlabeme vnitřní část, kterou smícháme s česnekem utřeným se solí a strouhaným sýrem. Tuto směs zamícháme a vrátíme zpět do cukety. Necháme 20 minut zapéci na másle (případně na vodě) v alobalu. Cuketu zapečenou se sýrem podáváme s brambory.
Tuřínové placky
Pro 4 osoby
Suroviny:
500 g tuřínu
80 g cibule
1 lžička citrónové šťávy
1 vejce
75 g strouhanky
1 lžíce petržele
1 lžíce kerblíku
sůl
pepř
3 lžíce rostlinného oleje
Na dip:
150 g hustého jogurtu
1 lžička sladké papriky
sůl
pepř
2 lžíce nakrájené pažitky
Tuřín a cibuli oloupeme. Tuřín nastrouháme na jemno. Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Obojí smícháme v míse a pokapeme šťávou z citrónu. Vejce rozšleháme a spolu se strouhankou a bylinkami přimícháme k zelenině. Ochutíme solí a pepřem. Mělo by vzniknout tužší „těsto“. Ve dlaních nebo za pomocí formičky vytvoříme 16 malých placek.V pánvi rozpálíme olej a každou placku na něm opečeme přibližně po dobu 10 minut. Na dip smícháme jogurt, koření a bylinky. Placky podáváme teplé s jogurtovým dipem.
Recepty z masa - Hovězí maso
Tipy na přípravu
Aby se chuťové vlastnosti masa mohly co nejlépe uplatnit, je nutné i při jeho přípravě dbát několikazákladních pravidel.
Pokud je maso určeno na polévku, pak je dáváme vařit do studené osolené vody. Při zahřívání se tak z masa postupně do vody uvolní rozpustné látky a získáme silný masový vývar. Je-li hlavním cílem naopak vařené maso, pak je dáváme do vroucí osolené vody. Povrchová tkáň zdenaturuje, kus masa se teplem uzavře a do vývaru se z něj dostane daleko méně rozpustných látek než v předchozím případě.
Při přípravě guláše, roštěnek nebo plátků či ptáčků většinou klademe nasolené maso do tuku k osmahnuté cibulce. V případě guláše nejprve do této cibulky přidáme mletou papriku. Její barvivo je rozpustné v tuku, a pokud papriku přidáme až do omáčky, nedosáhneme nikdy požadovaný efekt. Maso v cibulce promícháme či obracíme tak, aby jeho povrch teplem zešedl. Nepodléváme studenou ani horkou vodou, ale pod pokličkou co nejdéle dusíme ve vlastní šťávě, kterou maso pustí. Pokud přilijeme vodu, pak v podstatě maso vaříme a dáme mu tím chuť pro takto upravené maso charakteristickou. Až po vysmahnutí šťávy teprve podléváme malým množstvím horké vody. Pokud chceme vaření urychlit, pak tlakový hrnec použijeme až nyní. Při dušení se maso zahřívá v malé vrstvičce šťávy, tuku a přilité vody. Teplota dušení je proto daleko vyšší než ta, kterou je možné docílit při vaření masa ve vodě.
Pro zlepšení chuti je možné kusy hovězího masa nejen nakládat, ale také špikovat slaninou či prokládat kořenovou zeleninou. Zvláštní chuť dodávají hovězímu masu různé náplně závitků. Možné jsou různé variace, u nás nejběžnější jsou španělské ptáčky, potřené hořčicí a obsahující sladkokyselou okurku, uzeninu, cibuli a vejce.
U každého masa je také důležité, jak se krájí. Maso se skládá z poměřně dlouhých vlákének svalových buněk, které dohromady tvoří snopečky svalů. Měkčeji samozřejmě působí plátky masa krájené kolmo ke svalovým vláknům, které je přeřezávají na kratší úseky. Lépe se také konzumují tenčí plátky než velké kusy.
Recepty z masa - Hovězí vhodné na grilování
Hovězí maso je navíc díky své výborné chuti předurčeno ke grilování. Předpokladem je ale nejvyšší kvalita. Pro grilování se doporučují zvláště následující druhy.
- Zadní hovězí - s lehce mramorovanou strukturou. V klasických "steakových" zemích jsou z této šťavnaté části připravovány Originální Rumpsteaky.
- Ořech - neobsahuje tuk, steaky jsou zvláště šťavnaté.
- Svíčková - steaky ze svíčkové (filetu), která je nejen nejdražší, ale také nejvzácnější část z hovězího masa, vynikají zvláště krátkým vláknem, jsou libové a šťavnaté. Nikdy by se neměly krájet příliš tenké, jinak může být upečené maso suché.
- Klasický steak z roštěnce - také výborný na grilování.
SALÁT Z ČERVENÉHO ZELÍ
SUROVINY:
1/2 hlávky červeného zelí
1 ks jablko
1 ks cibule
bílý jogurt
šťáva z citronu
2 lžíce jablečného octa
sůl
POSTUP:
Zelí nakrájíme na drobno, propláchneme horkou vodou necháme vychladit a okapat. Smícháme s nahrubo nastrouhaným jablkem a najemno nakrájenou cibulí. Osolíme, pokapeme citronem, octem a ochutíme jogurtem. Vše dobře promícháme a podáváme chlazené.
Recepty z masa - BIFTEK (bio hovězí)
ČTYŘI ZÁKLADNÍ ZPŮSOBY PŘÍPRAVY BIFTEKU
(každá porce váží 200 g)
1. Krvavý, bleu, raw
Maso má tenkou hnědou kůrčičku, ale uvnitř je syrové. Pečeme jenom 1 minutu z každé strany.
2. Polosyrový, mírně krvavý, saignant, rare
Maso získalo hnědou kůrku, pod ní je růžové a uprostřed ještě krvavé. Pečeme 2 minuty z každé strany.
3. Růžový, a point, medium
Maso má hnědou kůrku, ale uvnitř je růžové. Pečeme 3 - 4 minuty z každé strany.
4. Propečený, biencuit, welldone
Maso je propečené i uvnitř. Doporučujeme jen v případě, že vám není líto kvalitního masa.
ZÁKLADNÍ POSTUP PŘÍPRAVY BIFTEKU (NA MEDIUM)
Svíčkovou nakrájíme na stejné plátky silné asi 4 cm. Na pánvi rozpálíme 2 - 3 lžíce oleje a maso na něm opečeme 1 minutu z každé strany. Teplotu snížíme na polovinu a maso opět opečeme po 1 minutě z každé strany. Přidáme lžíci másla, opečeme opět 1 minutu z každé strany, osolíme a opepříme. Maso zabalíme do alobalu a necháme 2 minuty stát. Pak ho opět vložíme do pánve a na mírném ohni obděláme 1/2 minuty z každé strany. Celková doba pečení je tedy 7 - 8 minut.
Základní pravidlo zní: Na každý centimetr síly masa přidáme 1 minutu pečení z každé strany navíc.
Recepty z masa - Vyzrálé bio hovězí na víně.
bio hovězí kýta500 gramů
zelenina kořenová(2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru)
cibule1 kus (velká)
víno červené1,5 decilitrů
smetana1,5 decilitrů
máslo50 gramů
ocet
cukr
pepř mletý
sůl
Příprava:
Hovězí maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a celé ho vložíme do kastrolu se zeleninou. Vše podlijeme trochou vína, kastrol zakryjeme, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme, dokud není maso téměř měkké. Během pečení maso podle potřeby průběžně podléváme zbylým vínem a přeléváme vypečenou šťávou. Před koncem pečení maso odkryjeme, aby získalo hezkou barvu, a dopečeme doměkka.
Upečené maso vyjmeme a uchováváme v teple. Do omáčky v kastrolu vmícháme smetanu (tím ji zahustíme), podle chuti omáčku přisladíme cukrem a okyselíme octem. Pak ji propasírujeme přes síto, ještě krátce povaříme a případně znovu dochutíme.
Pečené maso nakrájíme na plátky, rozdělíme je na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem nebo s chlebem.
Recepty z masa - Zázvorové bio hovězí kousky se zeleninou
Příprava:
Maso nakrájejte přes vlákno na malé plátky nebo nudličky, dejte ho do misky, zalijte lžící oleje, lžící citronové šťávy, osolte, opepřete, přidejte na plátky nakrájený očištěný česnek a zázvor a nechte v chladu rozležet alespoň hodinu.
Zeleninu očistěte, pórek nakrájejte na kostičky, mrkev na plátky, květák rozeberte na malé růžičky. Květák a mrkev vložte do horké vody, 4 minuty vařte a pak sceďte.
Na velkou rozehřátou pánev nalijte olej, vložte maso, krátce prudce opečte, teplotu snižte a opékejte doměkka, přidejte zeleninu a ještě krátce společně opékejte.
Dochuťte a podávejte s vařenými bio těstovinami, nebo rýží.
ČERVENÁ ŘEPA
Červená řepa je velmi zdravá plodina, která pochází ze Středomoří. Pěstovala se již za dob starých Římanů. Byla využívána nejen kvůli své charakteristické chuti, ale i kvůli léčebným účinkům červené řepy. Ve Starověkém Římě jedli převážně její listy a kořen používali jen ke zdravotním účelům. Červená řepa obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Obsahuje spoustu železa, draslíku, vitamínu C, E a mnoho dalších významných látek.Mezi hlavní léčivé účinky červené řepy patří podpora imunitního systému, regenerace organismu, podpora růstu tkání, dále má pozitivní vliv na těhotenství a kardiovaskulární systém; a používá se také jako prevence a při léčbě rakoviny. Červená řepa má však spoustu dalších účinků na lidské zdraví.
SALÁT z červené řepy.
Ingredience:
3 ks červené řepy (nevařená)
3 stroužky česneku
200 ml smetany (kysaná, zakysaná)
malá cibule
1 citron
sůl
pepř
Postup:
Červenou řepu oloupeme a nastrouháme.
Smícháme ji s prolisovaným česnekem, nakrájenou cibulí, citronovou šťávou a se smetanou.
Dle chuti přidáme pepř a sůl.
Necháme chvíli vychladit a salát z červené řepy s kysanou smetanou podáváme například s pečivem.
Recepty z masa - HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ S KVĚTÁKEM A BROKOLICÍ
Potřebujeme:
svíčková, květák, brokolice, cibule, mrkev, pórek, čínské zelí, sójové klíčky, česnek, polévkové koření, pepř, olej a sojová omáčka
Jak na to:
Maso nakrájené na tenké plátky naložíme na půl hodinu do marinády z polévkového koření, černého mletého pepře a rozmačkaného česneku. Nakrájený květák a brokolici zalijeme na 2 minutky horkou vodou. Na-marinované maso restujeme na prudkém ohni, přidáme nakrájenou cibulku a za stálého míchání dochutíme sójovou omáčkou. K masu přidáme květák, brokolici, mrkev i ostatní zeleninu a vše spolu restujeme na prudkém ohni asi 2 minuty. Servírujeme s rýží nebo čínskými nudlemi.
Recepty z masa - Dušené bio hovězí s hráškovou omáčkou
600 g zadního bio hovězího masa,
1 cibule,
olej,
1 lžička mleté sladké papriky,
5 lžic rajského protlaku,
400 g sterilovaného hrášku,
1 lžíce celozrnné mouky,
strouhaný sýr na posypání,
sůl
Příprava:
Očištěné bio hovězí maso nakrájíme na tenké nudličky. Osolíme, zakapeme ho olejem a necháme rozležet. Mezitím na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli a zaprášíme ji mletou sladkou paprikou. Přidáme maso a zprudka ho osmahneme. Když pustí šťávu, zmírníme plamen a podlijeme vroucí vodou. Dusíme doměkka. 10 minut před koncem dušení přidáme rajčatový protlak, hrášek i s nálevem a celozrnnou mouku smíchanou s trochou vody. Dusíme ještě chvíli a při podávání posypeme porce strouhaným sýrem. Podáváme s chlebem.
POLÉVKA S RAJČATY Z DÝNĚ HOKAIDO
Suroviny:
1 dýně Hokaido, 2-4 stroužky česneku, stejné množství čerstvého zázvoru, kari, půlka čerstvého celeru, 6 loupaných rajčat, 3 mrkve, 1 litr zeleninového vývaru, olivový olej, sůl, pepř, čerstvé bylinky dle chuti. Příprava:
Dýni rozpůlíme a lžičkou vydlabeme semena. Nakrájíme na kostičky. Na olivovém oleji zpěníme cibuli, přisypeme kari, nastrouhaný zázvor a rozdrcený česnek. Zeleninu nakrájíme na kostičky a za několik minut přidáme k dýni. Přilijeme vývar a vaříme na mírném ohni půl hodiny. Potom polévku okořeníme, můžeme přidat čerstvě nasekané bylinky, např. petrželku nebo bazalku a podáváme.
Recepty z masa - Jehněčí pečeně s mrkvičkou a hráškem
Příprava:
Jehněčí maso očistíme a „prošpikujeme“ nakrájenými stroužky z jedné česnekové hlavičky. Stroužky z druhého česneku nastrouháme, smícháme s tymiánem a solí a vetřeme do masa. Zabalíme ho do alobalu a uložíme do druhého dne v chladu.
Pak maso vložíme i s alobalem do pekáče, podlijeme vodou do výšky asi 3 cm, pekáč přiklopíme a pečeme asi 50 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Maso vyjmeme z alobalu, vrátíme zpět do trouby a ještě dopečeme, aby získalo barvu.
Zeleninu očistíme a spaříme v osolené vodě (musí zůstat poloměkká). Vložíme ji do pánve s rozehřátým máslem, prohřejeme, osolíme, osladíme a opepříme.
Upečené maso nakrájíme na plátky a podáváme s teplou zeleninou.
Recepty z masa - Jehněčí kýta na rozmarýnu se špenátem
Na šťouchané brambory:
Příprava:
Jehněčí maso svážeme kuchyňským provázkem do válečku, vetřeme do něj nakrájený česnek, sůl, pepř a rozmarýn a necháme do druhého dne odležet v chladu.
Na dno pekáčku rozložíme polovinu nakrájené slaniny, nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme do něj maso, přidáme jalovec, podlijeme vínem a pečeme zakryté asi 60 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Když je maso měkké, odkryjeme ho a dopečeme, aby získalo hezkou barvu.
Během pečení připravíme brambory a špenát. Jemně nakrájený pórek zesklovatíme na másle, zalijeme ho smetanou, přidáme vařené brambory a povaříme. Pak vše rozmačkáme a dochutíme solí a pepřem. Na druhé polovině slaniny krátce podusíme opraný a lehce překrájený špenát, osolíme ho a opepříme.
Upečené maso zbavíme provázku a nakrájíme ho ostrým nožem na plátky. Rozdělíme je na horké talíře, podlijeme vypečenou šťávou a podáváme se špenátem a šťouchanými brambory.
Recepty z masa - Jehněčí na pomerančích
Příprava:
Předehřejte troubu na 170 °C (plynovou na stupeň 3). Jehněčí kýtu potřete lehce olejem a solí a pečte v troubě na mírném žáru půl hodiny.
Mezitím utlučte v hmoždíři pomerančovou kůru s rozmarýnem a majoránkou, k utlučené směsi pak přidejte víno, sůl a pepř. Vše je třeba dobře promíchat. Vyndejte jehněčí z trouby a zalijte je připravenou směsí. Pokračujte v pečení v troubě na 200 °C (plyn na stupeň 6) asi hodinu, dokud maso nezměkne.
Zabalte růžičkové kapustičky s dílky pomeranče do jemných plátků slaniny a pečte v troubě, dokud kapustičky nezměknou. Naporcujte na talíře a podávejte s vařeným bramborem.
Recepty z masa - Pečená jehněčí kýta
• 0,5 kg jehněčí kýty
• máslo
• feferonka
• česnek
• petrželová nať
• sůl
• mletý pepř
Příprava:
Maso osolíme, opepříme a osmažíme na másle. Pak podlijeme trochou vody, přikryjeme a pečeme v mírně vyhřáté troubě. Při pečení občas přelejeme mastnou šťávou a podle potřeby podlijeme vodou. Na másle osmahneme nakrájenou feferonku, česnek a petrželku, zalijeme šťávou z pečeného masa a krátce podusíme. Česnekovou směs nalijeme na maso, krátce podusíme, maso vyjmeme, nakrájíme na porce a můžeme podávat.
Recepty z masa - STEAK Z ROŠTĚNCE S BYLINKAMI
Ingredience
steaky z roštěnce | 4 | kusy |
olivový olej extra panenský | 30 | ml |
čerstvý tymián, nasekaný | 2 | snítky |
čerstvý rozmarýn, nasekaný | 2 | snítky |
sušené oregano | 2 | špetky |
čerstvě namletý černý pepř | 2 | špetky |
Pusťte se do toho:
1. V míse smíchejte ingredience na marinádu: olej, tymián, rozmarýn, oregano a pepř. Přidejte maso a vše dobře promíchejte, aby se marináda dostala všude. Zakryjte mikrotenovou fólií a uložte do lednice. Dvacet minut před grilováním maso vyndejte a nechte odpočinout při pokojové teplotě.
2. Nandejte steaky na rozžhavený rošt a grilujte je pod zavřeným víkem grilu. Během grilování jednou otočte. Pro stupeň propečení medium?-rare počítejte s grilováním 6-8 minut.
3. Hotové steaky dejte na talíř a nechte 3-5 minut odpočinout
ŠPIČATÉ ZELÍ
ŠPIČATÉ ZELÍ S KOPREM
SUROVINY:
1 kg bílého špičatého zelí
100g jogurtu
200g zakysané smetany
150g sýru feta
2 lžíce kvalitního oleje
2 lžíce vinného octa
špetku soli, kopr
PŘÍPRAVA: Špičaté bílé zelí nakrouháte na jemnější proužky a propláchnete. Zelí smícháte s koprem. Dresink připravíte ze sýru feta, který jste nalámali na kousky a promíchali se zakysanou smetanou a jogurtem. Po přidání olivového oleje a vinného octa dresink prošleháte metlou (případně ručním mixérem), dochutíte špetkou soli a nalijete na zelný salát s koprem. Salát přiklopíte pokličkou a necháte hodinu uležet. Podávejte s bílým chlebem.
CARPACCIO Z ČERVENÉ ŘEPY
Suroviny:
2 červené řepy velikosti pěsti
100ml olivového oleje 3 cm čerstvého zázvoru
50g medu špetku čerstvého tymiánu
15g cukru moučka sůl
25ml vinného octa čerstvě namletý pepř
50ml 100% pomerančového džusu 150g měkkého čerstvého kozího sýra
hrst piniových semínek
Příprava:
Řepu očistěte a nakrájejte na hodně tenké plátky. V malém hrnci svařte ocet s cukrem, přidejte med, pomerančový džus, tymián a olej. Osolte a opepřete. Směs rozšlehejte a přilejte do ní štávu z nastrouhaného a vymačkaného kořene zázvoru. Plátky řepy naložte do připravené marinády a nechte 12-24 hodin marinovat. Řepu dejte na talíř, ozdobte hrudkami kozího sýra a posypejte nasucho opraženými piniovými semínky. Podávejte s bagetou nebo celozrnným chlebem.
Recepty z masa - GRILOVANÁ HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ SE ŠPENÁTEM
SUROVINY:
1kg hovězí svíčkové
6 plátků slaniny
300g baby špenátu
2-3 stroužky česneku,prolisovaného
30ml olivového oleje
trochu vody
mořskou sůl
pepř
PŘÍPRAVA:
Nejprve poduste špenát.Na olivovém oleji zpěnte česnek,přidejte špenát a vodu.Duste asi 2 minuty.Špenát přendejte do misky a na pánvi opečte slaninu.Nechte ji okapat,nakrájejte na malé kousky a přidejte ke špenátu.Promíchejte a směs opepřete.
Hovězí svíčkovou ve středu podélně rozkrojte a vzniklý otvor naplňte špenátovou směsí.Pomocí potravinářského provázku ji celou svažte,aby držela pohromadě.Potřete ji olivovým olejem,osolte a opepřete.
Připravte gril.Maso nejprve opečte nad přímým vysokým žárem,bude to trvat asi 15 minut a poté ho přesuňte nad nepřímý žár.Pokračujte v pečení asi 20-30 minut.Nezapomeňte maso pravidelně otáčet.
Hotové maso sundejte z grilu a nechte 5 minut odpočinout.Odstraňte provázek,nakrájejte a ihned podávejte.
GRILOVANÁ CUKETA S NIVOU
SUROVINY:
cukety, sýr Niva (nebo jiný sýr výraznější chuti)
sůl, pepř
olej, bylinky
prolisovaný česnek
PŘÍPRAVA:
Cuketu omyjeme a nakrájíme na cca 1 cm silné plátky nebo kolečka, z obou stran potřeme olejem (popř. česnekem) a podle chuti okořeníme. Plátky nejprve grilujeme asi 5-10 minut z jedné strany, otočíme, posypeme strouhaným sýrem a grilujeme dalších cca 5-10 min. Takto upravená cuketa chutná výborně buď samotná, nebo jako příloha ke grilovaným masům, rybám, nebo jiné zelenině.
Recepty z masa - BIOHOVĚZÍ V MRKVI
BIOHOVĚZÍ V MRKVI
Hovězí v mrkvi je jedním z receptů, při nichž se může dobře uplatnit opomíjené, avšak velmi lahodné hovězí přední bez kosti. Je třeba jej krájet proti vláknům na nudličky, místo mrkve pak můžete použít baby-karotku.
potřebné suroviny: 400 g Bio hovězího předníhobez kosti, 500 g mrkve, 1 dl smetany, 50 g másla,sůl, mletý pepř, cukr, muškátový květ
Maso pokrájejte na kostky, vložte na rozehřáté máslo do tlakového hrnce a lehce osmahněte. Pak zmírněte příkon tepla a duste do vysmahnutí šťávy. Maso osolte, podlijte trochou vody a nechte dusit. Když je maso napůl dušené, přidejte mrkev pokrájenou na kostičky, koření a duste do změknutí masa i mrkve. Směs přisolte, zjemněte smetanou a oslaďte. Podávejte s bramborami.
Nápoj pro posílení imunity
• 2 jablka v bio kvalitě
• 2 stonky řapíkatého celeru
• 1/2 menší salátové okurky
• 1/2 citronu
Příprava:
Jablka důkladně omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky. Omytý celer a oloupanou salátovou okurku nasekejte na kostky. Všechny ingredience vložte do mixéru a zalijte trochou filtrované vody smíchané se šťávou z vymačkaného citronu. Rozmixujte a ihned konzumujte.
Recepty z masa - UHERSKÝ GULÁŠ
UHERSKÝ GULÁŠ
Kousky hovězího biomasa přelité omáčkou se zeleninovou vložkou a bramborami. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté a přiměřeně měkké. Omáčka je načervenalá, lesklá tukem, výrazně kořeněná a hustší.
potřebné suroviny: biohovězí maso přední, tuk, cibule, sůl, paprika mletá, kmín, pepř mletý, voda pitná, mouka hladká, rajčata oloupaná, paprikové lusky, čerstvé brambory oloupané, majoránka
Opláchnuté maso hovězí i vepřové nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, osmažíme na tuku dorůžova a v tomto základu za stálého míchání opečeme osolené hovězí maso. Přidáme papriku, zamícháme a zalijeme malým množstvím vlažné vody. Okořeníme pepřem a kmínem, přikryjeme poklicí a dusíme. K téměř měkkému hovězímu masu přidáme opláchnuté brambory nakrájené na čtvrtky a oloupaná, na kousky nakrájená rajčata a paprikové lusky. Guláš zahustíme zásmažkou připravenou z tuku a z mouky a dovaříme do měkka. Okořeníme drcenou
majoránkou, podle potřeby přisolíme a ještě krátce podusíme.
vhodné přílohy: chléb, houskový knedlík
Recepty z masa - VEPŘOVÉ KOTLETY V JABLEČNÉ MARINÁDĚ
SUROVINY:
4 velké kotlety
na marinádu:
30g tmavého cukru
60ml 100% jablečného džusu
60ml sójové omáčky
1/2 malé cibule,nadrobno nasekané
mořskou sůl
čerstvě namletý pepř
olej na potření roštu.
PŘÍPRAVA:
Připravte si vepřové kotlety,osolte je a opepřete.
V misce smíchejte jablečný džus,cukr,sójovou omáčku,nadrobno nasekanou cibuli a vše dobře promíchejte.Kotlety naložte do marinády a dejte do lednice,minimálně na 1 hodinu,ideálně přes noc.
Připravte gril na přímé grilování.Naolejujte rošt.Maso před grilováním vyndejte z marinády a nechte okapat.
Kotlety grilujte na přímém žáru 10-12 minut,během grilování je jednou otočte.Každé 2 minuty je přitom pootočte o 90 stupňů,aby se na nich vytvořila efektní mřížka.
Hotové kotlety sundejte z grilu a nechte 3 minuty odpočívat.Poté servírujte.
KŘUPAVÝ SALÁT Z PEKINGSKÉHO ZELÍ
SUROVINY:
2 ks kiwi
1/2 hlávky pekingského zelí
1 ks jablko
ZÁLIVKA:
2 lžíce vody
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička oleje
sůl,cukr
Z vody, citonové šťávy, oleje a soli vymícháme zálivku, kterou podle chuti osladíme. Oprané zelí posekáme na malé nudličky. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky, kiwi oloupeme, ale nemusíme a nakrájíme na plátky.
Zelí, jablko a kiwi promícháme, rozložíme na mísu a přelijeme zálivkou. Křupavý salát z pekingského zelí vychladíme a pak jej podáváme s celozrným kouskem pečiva.
STŘEDOMOŘSKÝ SALÁT
SUROVINY:
2 červené a 2 žluté rozpůlené papriky
3 lžíce olivového oleje extra virgin
1 cibuli nakrájenou na plátky
2 velké cukety nakrájené na kolečka
2 stroužky česneku nakrájené na plátky
1 lžíci octa aceto balsamico
50g nakrájených filetů z ančoviček
30g černých oliv nakrájených na čtvrtky
listy bazalky
PŘÍPRAVA:
Půlky paprik dáme řeznou stranou dospod pod rozehřátý gril s horkým ohřevem a opálíme slupky dohněda. Papriky necháme mírně vychladnout, potom je uzavřeme přibližně na 10 minut do plastového sáčku. Opálenou slupku oloupeme. Dužninu nakrájíme na silnější proužky. Na hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a opékáme ji 10 minut. Přidáme kolečka cuket, česnek a proužky paprik a za občasného míchání opékáme 10 minut. Vmícháme ocet, ančovičky a olivy, zamícháme a necháme vychladnout. Několik lístků bazalky uschováme na ozdobu, ostatní lístky natrháme na kousky a vmícháme do salátu. Hotový salát upravíme do mísy, ozdobíme několika lístky bazalky a podáváme.
SALÁT Z LISTOVÉHO ŠPENÁTU
Receptík č.1
SUROVINY:
Listový špenát, olivový olej, ocet, sůl, pepř, česnek.
PŘÍPRAVA:
Špenátové lístky omyjeme, osušíme a zalijeme zálivkou.
ZÁLIVKA:
100 ml olivového oleje, 1 polévková lžíce octa, špetka soli, špetka pepře, 2 stroužky rozetřeného česneku.
Receptík č.2
SUROVINY:
500 g čerstvého baby špenátu, 6 lžic pomerančové štávy, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce medu, 100 g plátku mandlí - nebo ořechů, špetku soli.
PŘÍPRAVA:
Opraný špenát zalijte osolenou vařící vodou, nechte 2 minuty a slijte. Dejte na mísu a přelijte olejem smichaným s pomerančovou štávou a medem, posypte mandlemi.
DAIKON - BÍLÁ ŘEDKEV
Pikantní, zdravá a dietní
O tom, že je zelenina zdravá nikdo nepochybuje, ale některé druhy mohou pomoci při žaludečních či střevních problémech či dietní chybě. Přesně takovou zeleninou je asijský druh ředkve, známý pod názvem Daikon, který již dobře znají vyznavači biozeleniny a makrobiotické stravy.
Nastrouhaný kořen pomáhá při trávení smažených a tučných jídel, neboť stimuluje činnost žaludečních šťáv a antisepticky působí i na střevní mikroflóru. Ředkev Daikon obsahuje mnoho minerálních látek, jako jsou draslík, vápník, železo, hořčík, fosfor a vitaminy A, B1, B2 a C. Vysoce aromatická zelenina rovněž pomáhá na posílení celkové obranyschopnosti organismu, zlepšení zraku a je vynikajícím doplňkem stravy v případě nechutenství a při redukčních dietách.
Daikon můžete použít v receptech místo klasických ředkviček.
ŘÍMSKÝ SALÁT
SUROVINY:
1 římský salát, 2 vejce natvrdo, 2 mrkve, 1 svazek ředkviček, 150ml bílého jogurtu.
PŘÍPRAVA:
Listy římského salátu dobře propereme pod tekoucí vodou a natrháme na kousky. Vejce uvaříme na tvrdo, oloupeme a překrojíme na šestinky. Mrkev očistíme a oškrábeme, najemno nastrouháme. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na kolečka. Na dno misky rozložíme kousky salátu, překryjeme nakrájenými vejci a ředkvičkami. Vše zasypeme nastrouhanou mrkví a zalijeme jogurtem. Před podáváním vychladíme a dobře promícháme.
GRILOVANÉ MRKVE
SUROVINY:
8 celých mrkví
60ml pomerančového džusu
40g tmavého cukru
15g másla
extra panenský olivový olej
mořskou sůl
pepř
PŘÍPRAVA:
V malém rendlíku smíchejte máslo, cukr a pomerančový džus. Zvolna vařte do zhoustnutí a poté odstavte z ohně.
Připravte gril a naolejujte rošt. Mrkve rozložte na rozpálený gril a za průběžného otáčení je grilujte přibližně 5 minut.
Jakmile začnou mrkve měknout, potřete je připraveným glazé a pokračujte v grilování, dokud glazé neztmavne.
Hotové mrkve sundejte z grilu, dejte na talíř a dochuťte solí a pepřem.
Vyzkoušet můžete i variantu s nasekaným koprem.
VODNICE-BÍLÁ
Použité suroviny na pomazánku z vodnice:
50g rostlinného tuku/200g sýra Lučina nebo jemného tvarohu/150g vodnice/2 lžíce mléka/pažitka/sůl/pepř/
PŘÍPRAVA:
Rostlinný tuk vyšleháme s Lučinou a mlékem, přidáme na hrubo nastrouhanou vodnici, sekanou pažitku, sůl, pepř a promícháme.
Můžeme přidat i strouhané vejce uvařené natvrdo.
SMAŽENÁ VODNICE:
Oloupané vodnice napolo uvaříme ve slané vodě, nakrájíme na kolečka, obalujeme jako řízky a smažíme na tuku. Jako příloha salát a brambory, nebo bramborová kaše.