

Vše okolo prodejny Biokošíky.cz a Bezobalu, tipy, novinky a informace. Jednou za čas přímo do e-mailu.
- Úvod
- Co možná nevíte - Dýně
Těžko by se našel někdo, kdo tuto zeleninu nezná, avšak jen málokdo si ví rady s její přípravou. Rozlišujeme několik druhů dýní
- Obří - dorůstající až do hmotnosti několika desítek kilogramů, jsou výborné na kompot
- Špagetová – váží kolem 1-5kg, vaří se v celku a po uvaření se dužnina vydlabe a rozpadne na „špagety“
- Máslová – hmotnost 1-5kg, má hruškovitý tvar, výborná do sladkých pokrmů
- Hokkaido – poslední dobou její obliba stoupá, zejména díky menší hmotnosti – nečastěji kolem 0,5-1kg, může ale dorůst i do 5kg. Má pevnější slupku, ale po uvaření či pečení změkne, tudíž se nemusí předem loupat.
Dýně obsahují kolem 90% vody (nejvíce dýně obří), mají málo kalorií a jsou tak výborné při redukci hmotnosti. Také jsou bohaté na vlákninu, která působí pozitivně na zažívací trakt, hlavně při vylučování toxinů z těla ven. Dále obsahují hodně draslíku a jsou výborným zdrojem beta-karotenu a vitamínu E, což jsou známé antioxidanty. Dýně jsou lehce stravitelné a zřídka vyvolávají alergie! Kromě již zmíněného kompotu se z nich připravují polévky, buchty, dají se zapékat, ať už samostatně nebo v kombinaci s jinou zeleninou.