Vše okolo prodejny Biokošíky.cz a Bezobalu, tipy, novinky a informace. Jednou za čas přímo do e-mailu.
- Úvod
- Co možná nevíte - Pórek
Většina lidí jej dobře zná, ale možná každý netuší, na co všechno lze pórek použít.
Jedná se o zeleninu, která oživuje ochablá střeva, močopudné účinky pomáhají odvádět toxické látky z těla, má protivirový účinek, povzbuzuje mozkovou činnost. Působí příznivě na dýchací orgány, žaludeční činnost, aktivitu jater a žlučníku. Osvědčil se při nedostatku vitamínů, chudokrevnosti, nachlazení, dně a revmatismu.
Je bohatý na vitamíny - vit.C má víc než citrony, dále obsahuje karoten, vit.skup. B, vit. E, niacin. V zelené části má až dvojnásobek vitamínů oproti bílé. Proto jej konzumujeme i se zelenou natí. Dále obsahuje hojně minerálů - nejvíc draslíku, vápníku, fosforu a železa.
Nejvíc léčebných účinků má čerstvý. Lze jej využít do polévek, salátů (i vánočního bramborového), zeleninových směsí, posypat jím brambory nebo na chleba. Dále všude tam, kde se používá cibule - např. pod vajíčka, sójové maso, do zapékaných směsí.