Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
8:00-15:30
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Novinky
01.06.2020
Uzávěrka objednávek ve 12 hodin
Uzávěrka Vašich objednávek je vždy v úterý ve 12 hodin, případně se řídí dle informací u konkrétních produktů!!! Košíky a ostatní Vámi objednané dob... číst celé
01.06.2020
Informace o naší prodejně
Těšíme se na Vás nejen zde na eshopu, ale i v kamenném obchůdku v Porubě, na Alšově náměstí 691/4.     Jak se k nám dostat?   Otevírací dob... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Informace do mailu

Vše okolo prodejny Biokošíky.cz a Bezobalu, tipy, novinky a informace. Jednou za čas přímo do e-mailu.

  1. Úvod
  2. Co možná nevíte - Mangold
Co možná nevíte - Mangold

Je příbuzný řepám, ale na rozdíl od nich nevytváří bulvy. Pěstuje se ve dvou formách - listový a řapíkatý a je buď zelený nebo červený. Konzumuje se nadzemní část - listy připravujeme jako špenát, dužnaté řapíky jako chřest. Listy také můžeme jíst syrové jako součást salátů. Obdobně lze využívat i nať z červené řepy.

Mangold si ceníme pro jeho obsah betainu (podobně jako v červené řepě), který spolu s dalšími složkami působí proti kornatění cév, aktivuje činnost jater a brání jejich tukové degeneraci. Je zdraví prospěšnější než špenát - obsahuje méně kyseliny šťavelové. Dále má hodně draslíku, vápník, sodík, fosfor, železo, měď, zinek a další prvky. Z vitamínů vit. C (asi 40mg), provitamin A, niacin, vit. sk. B a bioflavonoidy, kyselinu listovou. Má mírně projímavý účinek.