Vše okolo prodejny Biokošíky.cz a Bezobalu, tipy, novinky a informace. Jednou za čas přímo do e-mailu.
- Úvod
- Co možná nevíte - Mangold
Je příbuzný řepám, ale na rozdíl od nich nevytváří bulvy. Pěstuje se ve dvou formách - listový a řapíkatý a je buď zelený nebo červený. Konzumuje se nadzemní část - listy připravujeme jako špenát, dužnaté řapíky jako chřest. Listy také můžeme jíst syrové jako součást salátů. Obdobně lze využívat i nať z červené řepy.
Mangold si ceníme pro jeho obsah betainu (podobně jako v červené řepě), který spolu s dalšími složkami působí proti kornatění cév, aktivuje činnost jater a brání jejich tukové degeneraci. Je zdraví prospěšnější než špenát - obsahuje méně kyseliny šťavelové. Dále má hodně draslíku, vápník, sodík, fosfor, železo, měď, zinek a další prvky. Z vitamínů vit. C (asi 40mg), provitamin A, niacin, vit. sk. B a bioflavonoidy, kyselinu listovou. Má mírně projímavý účinek.