- Štítky blogu
- bez obalu
- bezobal
- bio
- ostrava
- cukr
- poruba
- pesto
- brusnice
- švestky
- meruňky
- pekan
- pinie
- Mléko
- oříšky
- kešu
- mandle
- křupky
- slané krekry
- brusinky
- kravské
- kozí
- kraví
- chleba
- sůl
- datlový sirup
- dochucovadla
- skořice
- luštěniny
- čočka
- fazole
- cizrna
- příloha
- těstoviny
- rýže
- sladké
- pečení
- soda
- bezobalu
- Naturinka
- zubní pasta bez obalu
- šampon bez obalu
- Caltha
- praní
- čištění
- mýdlové ořechy
- tierraverde
- Tierra
- Snídaně
- jídlo


Vše okolo prodejny Biokošíky.cz a Bezobalu, tipy, novinky a informace. Jednou za čas přímo do e-mailu.
Pohankový chéb
V míse nasucho smícháme:
- 0,5 kg pohankové mouky
- 2 lžíce neochuceného psylia
- 1,5 lžičky soli
- 1,5 lžičky kmínu
- 1-2 lžíce mletého lněného semínka ( nemusí být )
- 1-2 lžíce loupaných slunečnicových semínek ( nemusí být)
Postupně přidáme až 900 ml teplé ( 40°C ) vody a vařechou vymícháme těsto, asi 15 minut. Nebojte se, těsto nasaje hodně vody, z počátku je řídké, nakonec má konzistenci asi jako na třenou bábovku.
Misku zakryjeme a necháme 24 hodin kynout, můžeme dát na topení, v létě na okno, ke konci kynutí lze nahřát troubu na 40°C a nechat třeba 2 hodiny při této teplotě kynout. Teplota v době kynutí by neměla přesáhnout 40°C, abychom si nezničili kvasinky.
Po dobu kynutí nemícháme, jen kontrolujeme. Z počátku se neděje nic, ke konci kynutí se těsto "zvedá" a voní. Necháme-li kynout déle je chleba nakyslý, ale dobrý.
Nahřejeme troubu a v ní skleněnou zapékací misku na 230°C, po dosažení teploty vyklopíme těsto do rozpálené misky, trochu zarovnáme a uhladíme tvar, misku přiklopíme a pečeme v zavřené misce 1 hodinu, dále v otevřené 15 minut při teplotě 220-230°C .
Po této době chleba z misky vyjměte a nechejte vychladnout na mřížce. Správně upečený chleba na poklep "zvoní". Nebojte se, chleba se nepřipeče a jde dobře vydělat. Chleba je výborný, chutný a má drobné pravidelné póry.
NELZE UDĚLAT Z ČÍNSKÉ POHANKY!