- Štítky blogu
- pečení
Vše okolo prodejny Biokošíky.cz a Bezobalu, tipy, novinky a informace. Jednou za čas přímo do e-mailu.
- Úvod
- Blog
- Zajímavosti
- Co ještě nevíte o lilku? 🍆
Co ještě nevíte o lilku? 🍆
Lilek je zelenina se značnou nutriční hodnotou. Obsahuje velké množství karotenu (provitamínu A), vitamínů skupiny B, hlavně kyselinu listovou a pantotenovou. A ještě víc je v něm minerálů, zejména hořčíku, železa, vápníku, manganu a zinku. V obsahu draslíku předčí dokonce i zelí, mrkev a cibuli. Ve slupce se skrývá rutin, který zpevňuje cévy a má také protisklerotický účinek.
V lilku byl prokázán rovněž značný obsah pektinů, údajně největší ze všech druhů zeleniny. Tyto látky příznivě působí na krevní tlak i střevní mikroorganismy. Protože devadesát procent hmotnosti plodu tvoří voda, je lilek přímo předurčen do jídelníčku při redukční dietě. Ve 100 gramech má 0,4 g tuku a pouhých 15,3 kalorie. V šetřící úpravě si na něm proto mohou pochutnat například i diabetici nebo pacienti, kteří mají problémy se žlučníkem.
Syrové lilky jsou nepoživatelné, chutnají spíše fádně, ale hlavně obsahují jedovatý alkaloid solanin, který se vyskytuje také v bramborových klíčcích a v nezralých rajčatech, což může vést k žaludečním a střevním potížím. Lilky by se proto měly vždy tepelně upravit, abychom dosáhly zneškodnění solaninu. Doporučujeme lilky před úpravou (nakrájené) posolit, uvolníme tím hořčiny a vodu. Před smažením, pečením vodu vymačkejte, zabráníte tím nasáknutí tukem.
Skladování: Lilek vydrží v lednici až 7 dní.