- Štítky blogu
- bez obalu
- bezobal
- bio
- ostrava
- cukr
- poruba
- pesto
- brusnice
- švestky
- meruňky
- pekan
- pinie
- Mléko
- oříšky
- kešu
- mandle
- křupky
- slané krekry
- brusinky
- kravské
- kozí
- kraví
- chleba
- sůl
- datlový sirup
- dochucovadla
- skořice
- luštěniny
- čočka
- fazole
- cizrna
- příloha
- těstoviny
- rýže
- sladké
- pečení
- soda
- bezobalu
- Naturinka
- zubní pasta bez obalu
- šampon bez obalu
- Caltha
- praní
- čištění
- mýdlové ořechy
- tierraverde
- Tierra
- Snídaně
- jídlo
Vše okolo prodejny Biokošíky.cz a Bezobalu, tipy, novinky a informace. Jednou za čas přímo do e-mailu.
- Úvod
- Blog
- Zajímavosti
- Co ještě nevíte o cibuli? 🧅
Co ještě nevíte o cibuli? 🧅
V kuchyni se používá zejména k ochucení jídel. Je hodně využívaná v lidovém léčitelství, neboť obsahuje velké množství fytoncidů, což jsou látky, které mají antibiotický účinek (jsou toxické pro bakterie, plísně, houby aj.), a proto je často vyzdvihován její přínos při léčbě nachlazení. Stejně jako většina cibulovin obsahuje více sacharidů než jiné druhy zeleniny a je dobrým zdrojem vlákniny, vápníku, železa, síry, hořčíku, fosforu a zinku. Hodně vitaminu C najdeme v cibulové nati.
Výzkumy ukazují, že cibule je prospěšná v boji proti mnoha chronickým onemocněním, zřejmě pro svůj vysoký obsah dobře vstřebatelného kvercetinu (flavonoid, antioxidant), který pomáhá chránit před srdečně cévními chorobami a rakovinou. Je přítomen zejména ve žluté a červené cibuli.
Cibuli lze využít také zevně, v lidovém léčitelství se doporučuje přiložit čerstvé kolečko cibule na ranku po bodnutí hmyzem ke zmírnění bolesti a rychlejšímu hojení.