- Štítky blogu
- bez obalu
- bezobal
- bio
- ostrava
- cukr
- poruba
- pesto
- brusnice
- švestky
- meruňky
- pekan
- pinie
- Mléko
- oříšky
- kešu
- mandle
- křupky
- slané krekry
- brusinky
- kravské
- kozí
- kraví
- chleba
- sůl
- datlový sirup
- dochucovadla
- skořice
- luštěniny
- čočka
- fazole
- cizrna
- příloha
- těstoviny
- rýže
- sladké
- pečení
- soda
- bezobalu
- Naturinka
- zubní pasta bez obalu
- šampon bez obalu
- Caltha
- praní
- čištění
- mýdlové ořechy
- tierraverde
- Tierra
- Snídaně
- jídlo


Vše okolo prodejny Biokošíky.cz a Bezobalu, tipy, novinky a informace. Jednou za čas přímo do e-mailu.
- Úvod
- Blog
- Zajímavosti
- Co ještě nevíte o červené řepě?
Co ještě nevíte o červené řepě?
Řepa obsahuje mnoho pektinu, který podporuje vylučování cholesterolu, olova a radioaktivních látek z organismu. Má poměrně vysoký obsah bílkovin s cennými aminokyselinami, které jsou prospěšné pro metabolismus mozku. Betain působí protiskleroticky. Obsahuje barviva působící proti vysokému tlaku a příznivě ovlivňují pevnost kapilár. Díky vysokému obsahu draslíku a hořčíku je vhodná při nemocech srdce a krevního oběhu. Ze známých druhů zelenin má nejvyšší obsah železa a mědi, je tedy velmi prospěšná pro krvetvorbu. Má vysoký obsah zinku, jódu a manganu, najdeme v ní i fluor, kobalt, lithium a vanad. Díky tomuto komplexu podporuje tvorbu inzulínu a podporuje zrakovou ostrost. Díky obsahu vlákniny podporuje činnost střev. Celkově posiluje náš metabolismus. Co řepě nebylo do vínku dáno, jsou vitamíny. Obsahuje poměrně malé množství vitamínu C, málo karotenu a vitamínů B1 a B2.
Řepa není vhodná pro lidi s močovými kameny a pro diabetiky. Obsahuje totiž poměrně mnoho sacharózy.
Z řepy se dají využít i listy. Jsou druhově příbuzné s listovým špenátem (mangold) a připravit si je můžete stejným způsobem.
Skladování: Bulvy v lednici vydrží i 14 dní, listy spotřebovat dříve.