Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Novinky
21.06.2014
Uzávěrka objednávek ve 12 hodin
Uzávěrka Vašich objednávek je vždy v úterý ve 12 hodin, případně se řídí dle informací u konkrétních produktů!!! Biokošíky a ostatní Vámi objednané ... číst celé
02.01.2014
Informace o naší prodejně
Těšíme se na Vás také v kamenném obchůdku v Porubě, na Alšově náměstí 691/4.   Otevírací doba v prodejně Pondělí až pátek: od 8.00 do 18.00 hod.Sob... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Informace do mailu

Vše okolo prodejny Biokošíky.cz a Bezobalu, tipy, novinky a informace. Jednou za čas přímo do e-mailu.

  1. Úvod
  2. Recepty z masa - Hovězí maso
Recepty z masa - Hovězí maso

Tipy na přípravu

Aby se chuťové vlastnosti masa mohly co nejlépe uplatnit, je nutné i při jeho přípravě dbát několikazákladních pravidel.

Pokud je maso určeno na polévku, pak je dáváme vařit do studené osolené vody. Při zahřívání se tak z masa postupně do vody uvolní rozpustné látky a získáme silný masový vývar. Je-li hlavním cílem naopak vařené maso, pak je dáváme do vroucí osolené vody. Povrchová tkáň zdenaturuje, kus masa se teplem uzavře a do vývaru se z něj dostane daleko méně rozpustných látek než v předchozím případě.

Při přípravě guláše, roštěnek nebo plátků či ptáčků většinou klademe nasolené maso do tuku k osmahnuté cibulce. V případě guláše nejprve do této cibulky přidáme mletou papriku. Její barvivo je rozpustné v tuku, a pokud papriku přidáme až do omáčky, nedosáhneme nikdy požadovaný efekt. Maso v cibulce promícháme či obracíme tak, aby jeho povrch teplem zešedl. Nepodléváme studenou ani horkou vodou, ale pod pokličkou co nejdéle dusíme ve vlastní šťávě, kterou maso pustí. Pokud přilijeme vodu, pak v podstatě maso vaříme a dáme mu tím chuť pro takto upravené maso charakteristickou. Až po vysmahnutí šťávy teprve podléváme malým množstvím horké vody. Pokud chceme vaření urychlit, pak tlakový hrnec použijeme až nyní. Při dušení se maso zahřívá v malé vrstvičce šťávy, tuku a přilité vody. Teplota dušení je proto daleko vyšší než ta, kterou je možné docílit při vaření masa ve vodě.

Pro zlepšení chuti je možné kusy hovězího masa nejen nakládat, ale také špikovat slaninou či prokládat kořenovou zeleninou. Zvláštní chuť dodávají hovězímu masu různé náplně závitků. Možné jsou různé variace, u nás nejběžnější jsou španělské ptáčky, potřené hořčicí a obsahující sladkokyselou okurku, uzeninu, cibuli a vejce.

U každého masa je také důležité, jak se krájí. Maso se skládá z poměřně dlouhých vlákének svalových buněk, které dohromady tvoří snopečky svalů. Měkčeji samozřejmě působí plátky masa krájené kolmo ke svalovým vláknům, které je přeřezávají na kratší úseky. Lépe se také konzumují tenčí plátky než velké kusy.

Copyright © 2019 BIOFARMA LUKAS, s.r.o.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz