Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

NOVINKY

arr3Uzávěrka objednávek vždy v úterý ve 12.00 hod., případně dle info u konkrétního zboží!!!Uzávěrka Vašich objednávek je vždy v úterý ve 12 hodin, případně se řídí dle informací u konkrétních... arr3Informace k naši kamenné prodejně - otvírací doba a dodávky...Těšíme se na Vás také v kamenném obchůdku v Porubě, na Alšově náměstí 691/4   Otvírací doba v... arr3Recept na pohankový chlébVážení a milí vyzkoušejte si sami upéct pohankový chléb. Nabízíme osvědčený a dobrý...

KONTAKTY

BIOFARMA LUKAS, s.r.o., Prodejna Biokošíky
Alšovo náměstí 691/4
708 00
tel: +420 727 862 655
napište nám

 



RECEPTY Z MASA
Hovězí maso

Tipy na přípravu

Aby se chuťové vlastnosti masa mohly co nejlépe uplatnit, je nutné i při jeho přípravě dbát několikazákladních pravidel.

Pokud je maso určeno na polévku, pak je dáváme vařit do studené osolené vody. Při zahřívání se tak z masa postupně do vody uvolní rozpustné látky a získáme silný masový vývar. Je-li hlavním cílem naopak vařené maso, pak je dáváme do vroucí osolené vody. Povrchová tkáň zdenaturuje, kus masa se teplem uzavře a do vývaru se z něj dostane daleko méně rozpustných látek než v předchozím případě.

Při přípravě guláše, roštěnek nebo plátků či ptáčků většinou klademe nasolené maso do tuku k osmahnuté cibulce. V případě guláše nejprve do této cibulky přidáme mletou papriku. Její barvivo je rozpustné v tuku, a pokud papriku přidáme až do omáčky, nedosáhneme nikdy požadovaný efekt. Maso v cibulce promícháme či obracíme tak, aby jeho povrch teplem zešedl. Nepodléváme studenou ani horkou vodou, ale pod pokličkou co nejdéle dusíme ve vlastní šťávě, kterou maso pustí. Pokud přilijeme vodu, pak v podstatě maso vaříme a dáme mu tím chuť pro takto upravené maso charakteristickou. Až po vysmahnutí šťávy teprve podléváme malým množstvím horké vody. Pokud chceme vaření urychlit, pak tlakový hrnec použijeme až nyní. Při dušení se maso zahřívá v malé vrstvičce šťávy, tuku a přilité vody. Teplota dušení je proto daleko vyšší než ta, kterou je možné docílit při vaření masa ve vodě.

Pro zlepšení chuti je možné kusy hovězího masa nejen nakládat, ale také špikovat slaninou či prokládat kořenovou zeleninou. Zvláštní chuť dodávají hovězímu masu různé náplně závitků. Možné jsou různé variace, u nás nejběžnější jsou španělské ptáčky, potřené hořčicí a obsahující sladkokyselou okurku, uzeninu, cibuli a vejce.

U každého masa je také důležité, jak se krájí. Maso se skládá z poměřně dlouhých vlákének svalových buněk, které dohromady tvoří snopečky svalů. Měkčeji samozřejmě působí plátky masa krájené kolmo ke svalovým vláknům, které je přeřezávají na kratší úseky. Lépe se také konzumují tenčí plátky než velké kusy.

Hovězí vhodné na grilování

Hovězí maso je navíc díky své výborné chuti předurčeno ke grilování. Předpokladem je ale nejvyšší kvalita. Pro grilování se doporučují zvláště následující druhy.

  • Zadní hovězí - s lehce mramorovanou strukturou. V klasických "steakových" zemích jsou z této šťavnaté části připravovány Originální Rumpsteaky.
  • Ořech - neobsahuje tuk, steaky jsou zvláště šťavnaté.
  • Svíčková - steaky ze svíčkové (filetu), která je nejen nejdražší, ale také nejvzácnější část z hovězího masa,  vynikají zvláště krátkým vláknem, jsou libové a šťavnaté. Nikdy by se neměly krájet příliš tenké, jinak může být upečené maso suché.
  • Klasický steak z roštěnce - také výborný na grilování.
BIFTEK (bio hovězí)

ČTYŘI ZÁKLADNÍ ZPŮSOBY PŘÍPRAVY BIFTEKU
(každá porce váží 200 g)

1. Krvavý, bleu, raw
Maso má tenkou hnědou kůrčičku, ale uvnitř je syrové. Pečeme jenom 1 minutu z každé strany.

2. Polosyrový, mírně krvavý, saignant, rare
Maso získalo hnědou kůrku, pod ní je růžové a uprostřed ještě krvavé. Pečeme 2 minuty z každé strany.

3. Růžový, a point, medium
Maso má hnědou kůrku, ale uvnitř je růžové. Pečeme 3 - 4 minuty z každé strany.

4. Propečený, biencuit, welldone
Maso je propečené i uvnitř. Doporučujeme jen v případě, že vám není líto kvalitního masa.


ZÁKLADNÍ POSTUP PŘÍPRAVY BIFTEKU (NA MEDIUM)
Svíčkovou nakrájíme na stejné plátky silné asi 4 cm. Na pánvi rozpálíme 2 - 3 lžíce oleje a maso na něm opečeme 1 minutu z každé strany. Teplotu snížíme na polovinu a maso opět opečeme po 1 minutě z každé strany. Přidáme lžíci másla, opečeme opět 1 minutu z každé strany, osolíme a opepříme. Maso zabalíme do alobalu a necháme 2 minuty stát. Pak ho opět vložíme do pánve a na mírném ohni obděláme 1/2 minuty z každé strany. Celková doba pečení je tedy 7 - 8 minut.
Základní pravidlo zní: Na každý centimetr síly masa přidáme 1 minutu pečení z každé strany navíc.

Vyzrálé bio hovězí na víně.

bio hovězí kýta 500 gramů

zelenina kořenová (2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru)

cibule 1 kus (velká)

víno červené 1,5 decilitrů

smetana 1,5 decilitrů

máslo 50 gramů

ocet

cukr

pepř mletý

sůl

Příprava:

Hovězí maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a celé ho vložíme do kastrolu se zeleninou. Vše podlijeme trochou vína, kastrol zakryjeme, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme, dokud není maso téměř měkké. Během pečení maso podle potřeby průběžně podléváme zbylým vínem a přeléváme vypečenou šťávou. Před koncem pečení maso odkryjeme, aby získalo hezkou barvu, a dopečeme doměkka.

Upečené maso vyjmeme a uchováváme v teple. Do omáčky v kastrolu vmícháme smetanu (tím ji zahustíme), podle chuti omáčku přisladíme cukrem a okyselíme octem. Pak ji propasírujeme přes síto, ještě krátce povaříme a případně znovu dochutíme.

Pečené maso nakrájíme na plátky, rozdělíme je na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem nebo s chlebem.

Zázvorové bio hovězí kousky se zeleninou

Příprava:

Maso nakrájejte přes vlákno na malé plátky nebo nudličky, dejte ho do misky, zalijte lžící oleje, lžící citronové šťávy, osolte, opepřete, přidejte na plátky nakrájený očištěný česnek a zázvor a nechte v chladu rozležet alespoň hodinu.

Zeleninu očistěte, pórek nakrájejte na kostičky, mrkev na plátky, květák rozeberte na malé růžičky. Květák a mrkev vložte do horké vody, 4 minuty vařte a pak sceďte.

Na velkou rozehřátou pánev nalijte olej, vložte maso, krátce prudce opečte, teplotu snižte a opékejte doměkka, přidejte zeleninu a ještě krátce společně opékejte.

Dochuťte a podávejte s vařenými bio těstovinami, nebo rýží.

HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ S KVĚTÁKEM A BROKOLICÍ

Potřebujeme:

svíčková, květák, brokolice, cibule, mrkev, pórek, čínské zelí, sójové klíčky, česnek, polévkové koření, pepř, olej a sojová omáčka

Jak na to:

Maso nakrájené na tenké plátky naložíme na půl hodinu do marinády z polévkového koření, černého mletého pepře a rozmačkaného česneku. Nakrájený květák a brokolici zalijeme na 2 minutky horkou vodou. Na-marinované maso restujeme na prudkém ohni, přidáme nakrájenou cibulku a za stálého míchání dochutíme sójovou omáčkou. K masu přidáme květák, brokolici, mrkev i ostatní zeleninu a vše spolu restujeme na prudkém ohni asi 2 minuty. Servírujeme s rýží nebo čínskými nudlemi.

Dušené bio hovězí s hráškovou omáčkou

600 g zadního bio hovězího masa,
1 cibule,
olej,
1 lžička mleté sladké papriky,
5 lžic rajského protlaku,
400 g sterilovaného hrášku,
1 lžíce celozrnné mouky,
strouhaný sýr na posypání,
sůl

Příprava:

Očištěné bio hovězí maso nakrájíme na tenké nudličky. Osolíme, zakapeme ho olejem a necháme rozležet. Mezitím na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli a zaprášíme ji mletou sladkou paprikou. Přidáme maso a zprudka ho osmahneme. Když pustí šťávu, zmírníme plamen a podlijeme vroucí vodou. Dusíme doměkka. 10 minut před koncem dušení přidáme rajčatový protlak, hrášek i s nálevem a celozrnnou  mouku smíchanou s trochou vody. Dusíme ještě chvíli a při podávání posypeme porce strouhaným sýrem. Podáváme s chlebem.

Jehněčí pečeně s mrkvičkou a hráškem

Příprava:

Jehněčí maso očistíme a „prošpikujeme“ nakrájenými stroužky z jedné česnekové hlavičky. Stroužky z druhého česneku nastrouháme, smícháme s tymiánem a solí a vetřeme do masa. Zabalíme ho do alobalu a uložíme do druhého dne v chladu.

Pak maso vložíme i s alobalem do pekáče, podlijeme vodou do výšky asi 3 cm, pekáč přiklopíme a pečeme asi 50 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Maso vyjmeme z alobalu, vrátíme zpět do trouby a ještě dopečeme, aby získalo barvu.

Zeleninu očistíme a spaříme v osolené vodě (musí zůstat poloměkká). Vložíme ji do pánve s rozehřátým máslem, prohřejeme, osolíme, osladíme a opepříme.

Upečené maso nakrájíme na plátky a podáváme s teplou zeleninou.

Jehněčí kýta na rozmarýnu se špenátem

Na šťouchané brambory:

Příprava:

Jehněčí maso svážeme kuchyňským provázkem do válečku, vetřeme do něj nakrájený česnek, sůl, pepř a rozmarýn a necháme do druhého dne odležet v chladu.

Na dno pekáčku rozložíme polovinu nakrájené slaniny, nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme do něj maso, přidáme jalovec, podlijeme vínem a pečeme zakryté asi 60 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Když je maso měkké, odkryjeme ho a dopečeme, aby získalo hezkou barvu.

Během pečení připravíme brambory a špenát. Jemně nakrájený pórek zesklovatíme na másle, zalijeme ho smetanou, přidáme vařené brambory a povaříme. Pak vše rozmačkáme a dochutíme solí a pepřem. Na druhé polovině slaniny krátce podusíme opraný a lehce překrájený špenát, osolíme ho a opepříme.

Upečené maso zbavíme provázku a nakrájíme ho ostrým nožem na plátky. Rozdělíme je na horké talíře, podlijeme vypečenou šťávou a podáváme se špenátem a šťouchanými brambory.

Jehněčí na pomerančích

Příprava:

Předehřejte troubu na 170 °C (plynovou na stupeň 3). Jehněčí kýtu potřete lehce olejem a solí a pečte v troubě na mírném žáru půl hodiny.

Mezitím utlučte v hmoždíři pomerančovou kůru s rozmarýnem a majoránkou, k utlučené směsi pak přidejte víno, sůl a pepř. Vše je třeba dobře promíchat. Vyndejte jehněčí z trouby a zalijte je připravenou směsí. Pokračujte v pečení v troubě na 200 °C (plyn na stupeň 6) asi hodinu, dokud maso nezměkne.

Zabalte růžičkové kapustičky s dílky pomeranče do jemných plátků slaniny a pečte v troubě, dokud kapustičky nezměknou. Naporcujte na talíře a podávejte s vařeným bramborem.

Pečená jehněčí kýta

0,5 kg jehněčí kýty
máslo
feferonka
česnek
petrželová nať
sůl
mletý pepř

Příprava:

Maso osolíme, opepříme a osmažíme na másle. Pak podlijeme trochou vody, přikryjeme a pečeme v mírně vyhřáté troubě. Při pečení občas přelejeme mastnou šťávou a podle potřeby podlijeme vodou. Na másle osmahneme nakrájenou feferonku, česnek a petrželku, zalijeme šťávou z pečeného masa a krátce podusíme. Česnekovou směs nalijeme na maso, krátce podusíme, maso vyjmeme, nakrájíme na porce a můžeme podávat.

 


STEAK Z ROŠTĚNCE S BYLINKAMI

Ingredience

steaky z roštěnce 4 kusy
olivový olej extra panenský 30 ml
čerstvý tymián, nasekaný 2 snítky
čerstvý rozmarýn, nasekaný 2 snítky
sušené oregano 2 špetky
čerstvě namletý černý pepř 2 špetky

Pusťte se do toho:
1. V míse smíchejte ingredience na marinádu: olej, tymián, rozmarýn, oregano a pepř. Přidejte maso a vše dobře promíchejte, aby se marináda dostala všude. Zakryjte mikrotenovou fólií a uložte do lednice. Dvacet minut před grilováním maso vyndejte a nechte odpočinout při pokojové teplotě.

2. Nandejte steaky na rozžhavený rošt a grilujte je pod zavřeným víkem grilu. Během grilování jednou otočte. Pro stupeň propečení medium?-rare počítejte s grilováním 6-8 minut.

3. Hotové steaky dejte na talíř a nechte 3-5 minut odpočinout

GRILOVANÁ HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ SE ŠPENÁTEM

SUROVINY:

1kg hovězí svíčkové

6 plátků slaniny

300g baby špenátu

2-3 stroužky česneku,prolisovaného

30ml olivového oleje

trochu vody

mořskou sůl

pepř

PŘÍPRAVA:

Nejprve poduste špenát.Na olivovém oleji zpěnte česnek,přidejte špenát  a vodu.Duste asi 2 minuty.Špenát přendejte do misky a na pánvi opečte slaninu.Nechte ji okapat,nakrájejte na malé kousky a přidejte ke špenátu.Promíchejte a směs opepřete.

Hovězí svíčkovou ve středu podélně rozkrojte a vzniklý otvor naplňte špenátovou směsí.Pomocí potravinářského provázku ji celou svažte,aby držela pohromadě.Potřete ji olivovým olejem,osolte a opepřete.

Připravte gril.Maso nejprve opečte nad přímým vysokým žárem,bude to trvat asi 15 minut a poté ho přesuňte nad nepřímý žár.Pokračujte v pečení asi 20-30 minut.Nezapomeňte maso pravidelně otáčet.

Hotové maso sundejte z grilu a nechte 5 minut odpočinout.Odstraňte provázek,nakrájejte a ihned podávejte.

BIOHOVĚZÍ V MRKVI

BIOHOVĚZÍ V MRKVI
Hovězí v mrkvi je jedním z receptů, při nichž se může dobře uplatnit opomíjené, avšak velmi lahodné hovězí přední bez kosti. Je třeba jej krájet proti vláknům na nudličky, místo mrkve pak můžete použít baby-karotku.


potřebné suroviny: 400 g Bio hovězího předníhobez kosti, 500 g mrkve, 1 dl smetany, 50 g másla,sůl, mletý pepř, cukr, muškátový květ

 

Maso pokrájejte na kostky, vložte na rozehřáté máslo do tlakového hrnce a lehce osmahněte. Pak zmírněte příkon tepla a duste do vysmahnutí šťávy. Maso osolte, podlijte trochou vody a nechte dusit. Když je maso napůl dušené, přidejte mrkev pokrájenou na kostičky, koření a duste do změknutí masa i mrkve. Směs přisolte, zjemněte smetanou a oslaďte. Podávejte s bramborami.

 

UHERSKÝ GULÁŠ

UHERSKÝ GULÁŠ
Kousky hovězího biomasa přelité omáčkou se zeleninovou vložkou a bramborami. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté a přiměřeně měkké. Omáčka je načervenalá, lesklá tukem, výrazně kořeněná a hustší.

potřebné suroviny: biohovězí maso přední, tuk, cibule, sůl, paprika mletá, kmín, pepř mletý, voda pitná, mouka hladká, rajčata oloupaná, paprikové lusky, čerstvé brambory oloupané, majoránka

Opláchnuté maso hovězí i vepřové nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, osmažíme na tuku dorůžova a v tomto základu za stálého míchání opečeme osolené hovězí maso. Přidáme papriku, zamícháme a zalijeme malým množstvím vlažné vody. Okořeníme pepřem a kmínem, přikryjeme poklicí a dusíme. K téměř měkkému hovězímu masu přidáme opláchnuté brambory nakrájené na čtvrtky a oloupaná, na kousky nakrájená rajčata a paprikové lusky. Guláš zahustíme zásmažkou připravenou z tuku a z mouky a dovaříme do měkka. Okořeníme drcenou

majoránkou, podle potřeby přisolíme a ještě krátce podusíme.

vhodné přílohy: chléb, houskový knedlík

VEPŘOVÉ KOTLETY V JABLEČNÉ MARINÁDĚ

SUROVINY:

4 velké kotlety

na marinádu:

30g tmavého cukru

60ml 100% jablečného džusu

60ml sójové omáčky

1/2 malé cibule,nadrobno nasekané

mořskou sůl

čerstvě namletý pepř

olej na potření roštu.

PŘÍPRAVA:

Připravte si vepřové kotlety,osolte je a opepřete.

V misce smíchejte jablečný džus,cukr,sójovou omáčku,nadrobno nasekanou cibuli a vše dobře promíchejte.Kotlety naložte do marinády a dejte do lednice,minimálně na 1 hodinu,ideálně přes noc.

Připravte gril na přímé grilování.Naolejujte rošt.Maso před grilováním vyndejte z marinády a nechte okapat.

Kotlety grilujte na přímém žáru 10-12 minut,během grilování je jednou otočte.Každé 2 minuty je přitom pootočte o 90 stupňů,aby se na nich vytvořila efektní mřížka.

Hotové kotlety sundejte z grilu a nechte 3 minuty odpočívat.Poté servírujte.