NOVINKY

arr3Změna otvírací doby prodejny!!!Přáli jste si, tak to tak bude..Od 2. 5. 2017 měníme otvírací dobu v naší prodejně na Alšáku. Budeme... arr3Uzávěrka objednávek vždy v úterý ve 12.00 hod., případně dle info u konkrétního zboží!!!Uzávěrka Vašich objednávek je vždy v úterý ve 12 hodin, případně se řídí dle informací u konkrétních... arr3Informace k naši kamenné prodejně - otvírací doba a dodávky...Těšíme se na Vás také v kamenném obchůdku v Porubě, na Alšově náměstí 691/4 Otvírací doba v... arr3Recept na pohankový chlébVážení a milí vyzkoušejte si sami upéct pohankový chléb. Nabízíme osvědčený a dobrý...

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 119,0 Kč
naše cena 230,0 Kč
naše cena 159,0 Kč

KONTAKTY

BIOFARMA LUKAS, s.r.o., Prodejna Biokošíky
Alšovo náměstí 691/4
708 00
tel: +420 727 862 655
eshop@biokosiky.cz

 



RECEPTY
Salát z čekanky

1 - 2 lžice
bílý jogurt
2 ks
rajče
1 lžíce
nasekaná petrželka
2 ks
čekanka
1/2 lžičky
olivový olej

Postup:

Čekankové puky očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Rajče omyjeme, zbavíme stopky a nakrájíme na plátky. Připravíme si i čerstvou petrželku, kterou najemno nasekáme.

Vše spolu v míse promícháme, trochu osolíme a přidáme lžíci bílého jogurtu, zakápneme i trochou oleje.

Čekankový salát necháme před podáváním vychladit.

Salát z čekanky

Suroviny:

čekankové puky 2 ks

červená čekanka 1 ks
mandarinky 4 ks
červená cibule 1 ks
polníček nebo rukola 2 hrsti
Na zálivku:
ořechový olej nebo extra panenský olivový olej 2 lžíce
citronová šťáva 2 lžíce
šťáva z mandarinek a z granátového jablka
hrubozrnná hořčice 1 malá lžička
med 1 lžíce
sůl
Postup:

Z čekanky odřízněte zaschlý konec, případně odstraňte poškozené vrchní listy.

Puky rozdělte na listy, červenou čekanku nakrájejte na proužky. Listy dejte do širší misky a přidejte oprané a osušené listy polníčku. Oloupané mandarinky nakrájejte na plátky a přidejte je k salátu, šťávu zachyťte v misce. Granátové jablko rozkrojte na čtvrtiny a nad miskou lžičkou nebo “vylámáním” z něj vyndejte granátky a přidejte je k salátu.

Oloupanou cibuli nakrájejte na jemné plátky a vložte do cedníku. Přelijte vroucí vodou a nechte zchladnout (spařením horkou vodou ji zbavíte štiplavosti).

Připravte si zálivku: smíchejte olej, citronovou šťávu, zachycenou šťávu z mandarinek i z granátového jablka, hořčici, med, sůl a pepř. Ochutnejte, případně dolaďte. Cibuli přidejte k salátu, vše přelijte zálivkou a lehce ho promíchejte.


Pečený tuřín

Oloupejte tuřín a nakrájejte na plátky. Srovnejte na vymaštěný plech, posolte, posypte tlučeným  kmínem a opékejte v troubě. Tuřínové opečenky uvítají zejména děti.

SALÁT Z FENYKLU

Suroviny:

2 cibule fenyklu

olivy (černé)

olivový olej

sůl

Příprava:

Fenykl omyjeme, oloupeme vrchní vrstvu a nasekáme lodyhu i nať na drobno. Osolíme,přidáme rozkrojené olivy a zalijeme olejem. Podle chuti dosolíme a promícháme. (Můžeme přidat bílý jogurt).

Pomazánka ze zahrádky z Hrašky

Pomazánkový základ:

Hraška 200 g, voda 1200 ml, olej 200 ml, kyselý okurek 2 ks, hořčice 6 lžiček, mahá koření 1/3 lžičky, sůl.

Nachucení pomazánky:

Rajče 2 ks, paprika 2 ks, cibulka jarní 2 ks, pažitka, petrželová nať svazek, šalvěj - list 10 ks, cukr špetka, pepř špetka.

Postup pro přípravu Hraškového základu:

Směs Hraška smícháme s vodou a solí, přivedeme do varu, oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut. Necháme vychladnout. Po vychladnutí vyšleháme s olejem, přidáme nakrájený kyselý okurek a hořčici. Získáme základ pro přípravu pomazánky.

Postup pro přípravu pomazánky:

Na jemno nakrájíme cibuli, papriku, pažitku, petrželovou nať, šalvějové listy a vše smícháme s hraškovým základem. Dochutíme pepřem, solí a cukrem.

Poznámka: Směs Hraška je důležité nechat projít 20 minut varem. Těch 20 minut je opravdu důležité, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoliv syrové mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.

 

PEČENÝ FENYKL

 

Pro dvě osoby

2 bulvy fenyklu

2 lžíce  parmazánu – nastrouhaného

2 lžíce mléka

50 g másla

sůl

Fenykl očistíme a dáme do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka, přibližně 10minut.Vyndáme, necháme okapat, rozkrojíme na 4 části a urovnáme do zapékací mísy vymazané máslem. Pokapeme mlékem, posypeme strouhaným sýrem, poklademe zbytkem másla a pečeme v mírně vyhřáté troubě, až zezlátne (asi 20 minut).

Výborné jako příloha k rybě.

ZAPEČENÝ FENYKL S KUŘECÍM PLÁTKEM

Pro dvě osoby:

 

1 ks malá cuketa
3 stroužky česneku
60 g tvrdého sýra
2 plátky kuřecích řízků
1 ks čerstvý fenykl
mletý černý pepř
sůl
olej
vývar

Omytou cuketu a očištěný fenykl nakrájíme na kostky.Česnek sloupneme a usekáme nahrubo. Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji z obou stran dozlatova. Maso vyjmeme a na výpeku orestujeme nakrájený fenykl, cuketu a česnek.

Zeleninovou směs přendáme do pekáčku, poklademe opečeným masem a podlijeme malým množstvím vývaru. Vše uzavřeme poklicí nebo alobalem a pečeme při 200 °C asi 20 minut. Ke konci pečení posypeme pokrm strouhaným sýrem a zapečeme dorůžova.

Zapečený kuřecí plátek se zeleninou a sýrem podáváme s těstovinami nebo podle vlastní chuti třeba s bramborem.



 

GRILOVANÝ FENYKL

SUROVINY:

3 bulvy fenyklu

50ml extra panenského olivového oleje

1 snítku čerstvého tymiánu

balzamikový ocet

mořskou sůl

čerstvě namletý pepř

PŘÍPRAVA:

Fenykl omyjte, bulvu očistěte od vrchních lístků a cibuli oloupejte a rozpulte. Osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem. Lístky tymiánu nasekejte nadrobno a odložte stranou.

Připravte gril na přímý vysoký žár. Fenykl položte na rozpálený gril řeznou stranou dolů a grilujte 5 -7 minut pod zavřeným víkem. Fenykl obraťte a ještě pár minut grilujte na otevřeném ohni.

Zeleninu sundejte z grilu, uložte na talíř a nakonec ji pokapejte balzamikovým octem a posypte lístky tymiánu.

Špenátový salát

200 g čerstvého špenátu
2 šalotky
1 okurka
200 g žampionů
1 svazek kopru
1 stroužek česneku
5 lžic olivového oleje
sůl
pepř
2 lžíce bílého vinného octa
100 g ovčího sýra

Příprava:

Šalotku a česnek jemně posekáme. Špenát přebereme a nahrubo nasekáme. V kastrolu rozehřejeme 1 lžíci oleje a zesklovatíme na něm šalotku s česnekem. Přidáme mokrý špenát, osolíme, opepříme a za častého míchání podusíme dvě minuty. Okurku oloupeme a houby očistíme. Obojí nakrájíme na plátky a rozdělíme na mísu. Špenát necháme okapat, podle potřeby přisolíme a položíme do středu mísy. Kopr posekáme nadrobno, smícháme s octem, solí a pepřem. Zašleháme zbylý olej a zálivkou salát pokapeme. Ovčí sýr rozkrájíme a rozložíme na salát. Posypeme pepřem.

Zimní salát

1 hrnek nastrouhané mrkve
1 hrnek nastrouhaného jablka
1 hrnek nastrouhaného hlávkového zelí
4 lžíce vody
1 lžíce cukru
2 lžíce citrónové šťávy

Příprava:

Do salátové mísy dáme nastrouhanou mrkev, jablko a zelí a zalijeme dresingem z citronové šťávy, cukru a vody.

Zeleninový salát s cizrnou

130 g salátové okurky
1 červená paprika
1 cibule
180 g zakysané smetany
3 stroužky česneku
280 g cizrny
sůl
pepř

Příprava:

Zeleninu nakrájíme nadrobno a cibuli nakrájíme na menší kostičky. Zakysanou smetanu smícháme s rozdrceným česnekem a osolíme a opepříme. Cizrnu uvaříme podle návodu a necháme důkladně okapat. Pak ji promícháme s připravenou zeleninou, zalijeme smetanovou zálivkou a necháme v ledničce vychladit.

CUKETA

SUROVINY:

Máslo

100g strouhaného sýra

špetku soli

1 cuketa

3 stroužky česneku

PŘÍPRAVA:

Česnek oloupeme a prolisujeme, cuketu oloupeme, vydlabeme vnitřní část, kterou smícháme s česnekem utřeným se solí a strouhaným sýrem. Tuto směs zamícháme a vrátíme zpět do cukety. Necháme 20 minut zapéci na másle (případně na vodě) v alobalu. Cuketu zapečenou se sýrem podáváme s brambory.

Tuřínové placky

Pro 4 osoby

Suroviny:

500 g tuřínu
80 g cibule
1 lžička citrónové šťávy
1 vejce
75 g strouhanky

1 lžíce petržele
1 lžíce kerblíku
sůl
pepř
3 lžíce rostlinného oleje

 

Na dip:

150 g hustého jogurtu
1 lžička sladké papriky
sůl
pepř
2 lžíce nakrájené pažitky

 

Tuřín a cibuli oloupeme. Tuřín nastrouháme na jemno. Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Obojí smícháme v míse a pokapeme šťávou z citrónu. Vejce rozšleháme a spolu se strouhankou a bylinkami přimícháme k zelenině. Ochutíme solí a pepřem. Mělo by vzniknout tužší „těsto“. Ve dlaních nebo za pomocí formičky vytvoříme 16 malých placek.V pánvi rozpálíme olej a každou placku na něm opečeme přibližně po dobu 10 minut. Na dip smícháme jogurt, koření a bylinky. Placky podáváme teplé s jogurtovým dipem.

SALÁT Z ČERVENÉHO ZELÍ

SUROVINY:

1/2 hlávky červeného zelí

1 ks jablko

1 ks cibule

bílý jogurt

šťáva z citronu

2 lžíce jablečného octa

sůl

POSTUP:

Zelí nakrájíme na drobno, propláchneme horkou vodou necháme vychladit a okapat. Smícháme s nahrubo nastrouhaným jablkem a najemno nakrájenou cibulí. Osolíme, pokapeme citronem, octem a ochutíme jogurtem. Vše dobře promícháme a podáváme chlazené.

ČERVENÁ ŘEPA

Červená řepa je velmi zdravá plodina, která pochází ze Středomoří. Pěstovala se již za dob starých Římanů. Byla využívána nejen kvůli své charakteristické chuti, ale i kvůli léčebným účinkům červené řepy. Ve Starověkém Římě jedli převážně její listy a kořen používali jen ke zdravotním účelům. Červená řepa obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Obsahuje spoustu železa, draslíku, vitamínu C, E a mnoho dalších významných látek.Mezi hlavní léčivé účinky červené řepy patří podpora imunitního systému, regenerace organismu, podpora růstu tkání, dále má pozitivní vliv na těhotenství a kardiovaskulární systém; a používá se také jako prevence a při léčbě rakoviny. Červená řepa má však spoustu dalších účinků na lidské zdraví.

SALÁT z červené řepy.

Ingredience:

3 ks červené řepy (nevařená)
3 stroužky česneku
200 ml smetany (kysaná, zakysaná)
malá cibule
1 citron
sůl
pepř

Postup:

Červenou řepu oloupeme a nastrouháme. 
Smícháme ji s prolisovaným česnekem, nakrájenou cibulí, citronovou šťávou a se smetanou. 
Dle chuti přidáme pepř a sůl.
Necháme chvíli vychladit a salát z červené řepy s kysanou smetanou podáváme například s pečivem.


POLÉVKA S RAJČATY Z DÝNĚ HOKAIDO
Suroviny:
1 dýně Hokaido, 2-4 stroužky česneku, stejné množství čerstvého zázvoru, kari, půlka čerstvého celeru, 6 loupaných rajčat, 3 mrkve, 1 litr zeleninového vývaru, olivový olej, sůl, pepř, čerstvé bylinky dle chuti.

Příprava:

Dýni rozpůlíme a lžičkou vydlabeme semena. Nakrájíme na kostičky. Na olivovém oleji zpěníme cibuli, přisypeme kari, nastrouhaný zázvor a rozdrcený česnek. Zeleninu nakrájíme na kostičky a za několik minut přidáme k dýni. Přilijeme vývar a vaříme na mírném ohni půl hodiny. Potom polévku okořeníme, můžeme přidat čerstvě nasekané bylinky, např. petrželku nebo bazalku a podáváme.

ŠPIČATÉ ZELÍ

ŠPIČATÉ ZELÍ S KOPREM

SUROVINY:

1 kg bílého špičatého zelí

100g jogurtu

200g zakysané smetany

150g sýru feta

2 lžíce kvalitního oleje

2 lžíce vinného octa

špetku soli, kopr


PŘÍPRAVA: Špičaté bílé zelí nakrouháte na jemnější proužky a propláchnete. Zelí smícháte s koprem. Dresink připravíte ze sýru feta, který jste nalámali na kousky a promíchali se zakysanou smetanou a jogurtem. Po přidání olivového oleje a vinného octa dresink prošleháte metlou (případně ručním mixérem), dochutíte špetkou soli a nalijete na zelný salát s koprem. Salát přiklopíte pokličkou a necháte hodinu uležet. Podávejte s bílým chlebem.

CARPACCIO Z ČERVENÉ ŘEPY

Suroviny:

2 červené řepy velikosti pěsti

100ml olivového oleje                                            3 cm čerstvého zázvoru

50g medu                                                             špetku čerstvého tymiánu

15g cukru moučka                                                  sůl

25ml vinného octa                                                  čerstvě namletý pepř

50ml 100% pomerančového džusu                           150g měkkého čerstvého kozího sýra

hrst piniových semínek

Příprava:

Řepu očistěte a nakrájejte na hodně tenké plátky. V malém hrnci svařte ocet s cukrem, přidejte med, pomerančový džus, tymián a olej. Osolte a opepřete. Směs rozšlehejte a přilejte do ní štávu z nastrouhaného a vymačkaného kořene zázvoru. Plátky řepy naložte do připravené marinády a nechte 12-24 hodin marinovat. Řepu dejte na talíř, ozdobte hrudkami kozího sýra a posypejte nasucho opraženými piniovými semínky. Podávejte s bagetou nebo celozrnným chlebem.

GRILOVANÁ CUKETA S NIVOU

SUROVINY:

cukety, sýr Niva (nebo jiný sýr výraznější chuti)

sůl, pepř

olej, bylinky

prolisovaný česnek

PŘÍPRAVA:

Cuketu omyjeme a nakrájíme na cca 1 cm silné plátky nebo kolečka, z obou stran potřeme olejem (popř. česnekem) a podle chuti okořeníme. Plátky nejprve grilujeme asi 5-10 minut z jedné strany, otočíme, posypeme strouhaným sýrem a grilujeme dalších cca 5-10 min. Takto upravená cuketa chutná výborně buď samotná, nebo jako příloha ke grilovaným masům, rybám, nebo jiné zelenině.

Nápoj pro posílení imunity

• 2 jablka v bio kvalitě

• 2 stonky řapíkatého celeru

• 1/2 menší salátové okurky

• 1/2 citronu

Příprava:

Jablka důkladně omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky. Omytý celer a oloupanou salátovou okurku nasekejte na kostky. Všechny ingredience vložte do mixéru a zalijte trochou filtrované vody smíchané se šťávou z vymačkaného citronu. Rozmixujte a ihned konzumujte.

KŘUPAVÝ SALÁT Z PEKINGSKÉHO ZELÍ

SUROVINY:

2 ks kiwi

1/2 hlávky pekingského zelí

1 ks jablko

ZÁLIVKA:

2 lžíce vody

2 lžíce citronové šťávy

1 lžička oleje

sůl,cukr

Z vody, citonové šťávy, oleje a soli vymícháme zálivku, kterou podle chuti osladíme. Oprané zelí posekáme na malé nudličky. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky, kiwi oloupeme, ale nemusíme a nakrájíme na plátky.

Zelí, jablko a kiwi promícháme, rozložíme na mísu a přelijeme zálivkou. Křupavý salát z pekingského zelí vychladíme a pak jej podáváme s celozrným kouskem pečiva.

STŘEDOMOŘSKÝ SALÁT

SUROVINY:

2 červené a 2 žluté rozpůlené papriky

3 lžíce olivového oleje extra virgin

1 cibuli nakrájenou na plátky

2 velké cukety nakrájené na kolečka

2 stroužky česneku nakrájené na plátky

1 lžíci octa aceto balsamico

50g nakrájených filetů z ančoviček

30g černých oliv nakrájených na čtvrtky

listy bazalky

PŘÍPRAVA:

Půlky paprik dáme řeznou stranou dospod pod rozehřátý gril s horkým ohřevem a opálíme slupky dohněda. Papriky necháme mírně vychladnout, potom je uzavřeme přibližně na 10 minut do plastového sáčku. Opálenou slupku oloupeme. Dužninu nakrájíme na silnější proužky. Na hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a opékáme ji 10 minut. Přidáme kolečka cuket, česnek a proužky paprik a za občasného míchání opékáme 10 minut. Vmícháme ocet, ančovičky a olivy, zamícháme a necháme vychladnout. Několik lístků bazalky uschováme na ozdobu, ostatní lístky natrháme na kousky a vmícháme do salátu. Hotový salát upravíme do mísy, ozdobíme několika lístky bazalky a podáváme.

SALÁT Z LISTOVÉHO ŠPENÁTU

Receptík č.1

SUROVINY:

Listový špenát, olivový olej, ocet, sůl, pepř, česnek.

PŘÍPRAVA:

Špenátové lístky omyjeme, osušíme a zalijeme zálivkou.

ZÁLIVKA:

100 ml olivového oleje, 1 polévková lžíce octa, špetka soli, špetka pepře, 2 stroužky rozetřeného česneku.

Receptík č.2

SUROVINY:

500 g čerstvého baby špenátu, 6 lžic pomerančové štávy, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce medu, 100 g plátku mandlí - nebo ořechů, špetku soli.

PŘÍPRAVA:

Opraný špenát zalijte osolenou vařící vodou, nechte 2 minuty a slijte. Dejte na mísu a přelijte olejem smichaným s pomerančovou štávou a medem, posypte mandlemi.

DAIKON - BÍLÁ ŘEDKEV

Pikantní, zdravá a dietní

O tom, že je zelenina zdravá nikdo nepochybuje, ale některé druhy mohou pomoci při žaludečních či střevních problémech či dietní chybě. Přesně takovou zeleninou je asijský druh ředkve, známý pod názvem Daikon, který již dobře znají vyznavači biozeleniny a makrobiotické stravy.

Nastrouhaný kořen pomáhá při trávení smažených a tučných jídel, neboť stimuluje činnost žaludečních šťáv a antisepticky působí i na střevní mikroflóru. Ředkev Daikon obsahuje mnoho minerálních látek, jako jsou draslík, vápník, železo, hořčík, fosfor a vitaminy A, B1, B2 a C. Vysoce aromatická zelenina rovněž pomáhá na posílení celkové obranyschopnosti organismu, zlepšení zraku a je vynikajícím doplňkem stravy v případě nechutenství a při redukčních dietách.

Daikon můžete použít v receptech místo klasických ředkviček.

ŘÍMSKÝ SALÁT

SUROVINY:

1 římský salát, 2 vejce natvrdo, 2 mrkve, 1 svazek ředkviček, 150ml bílého jogurtu.

PŘÍPRAVA:

Listy římského salátu dobře propereme pod tekoucí vodou a natrháme na kousky. Vejce uvaříme na tvrdo, oloupeme a překrojíme na šestinky. Mrkev očistíme a oškrábeme, najemno nastrouháme. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na kolečka. Na dno misky rozložíme kousky salátu, překryjeme nakrájenými vejci a ředkvičkami. Vše zasypeme nastrouhanou mrkví a zalijeme jogurtem. Před podáváním vychladíme a dobře promícháme.

GRILOVANÉ MRKVE

SUROVINY:

8 celých mrkví

60ml pomerančového džusu

40g tmavého cukru

15g másla

extra panenský olivový olej

mořskou sůl

pepř

PŘÍPRAVA:

V malém rendlíku smíchejte máslo, cukr a pomerančový džus. Zvolna vařte do zhoustnutí a poté odstavte z ohně.

Připravte gril a naolejujte rošt. Mrkve rozložte na rozpálený gril a za průběžného otáčení je grilujte přibližně 5 minut.

Jakmile začnou mrkve měknout, potřete je připraveným glazé a pokračujte v grilování, dokud glazé neztmavne.

Hotové mrkve sundejte z grilu, dejte na talíř a dochuťte solí a pepřem.

Vyzkoušet můžete i variantu s nasekaným koprem.

VODNICE-BÍLÁ

 

Použité suroviny na pomazánku z vodnice:

50g rostlinného tuku/200g sýra Lučina nebo jemného tvarohu/150g vodnice/2 lžíce mléka/pažitka/sůl/pepř/

PŘÍPRAVA:

Rostlinný tuk vyšleháme s Lučinou a mlékem, přidáme na hrubo nastrouhanou vodnici, sekanou pažitku, sůl, pepř a promícháme.

Můžeme přidat i strouhané vejce uvařené natvrdo.

 

SMAŽENÁ VODNICE:

Oloupané vodnice napolo uvaříme ve slané vodě, nakrájíme na kolečka, obalujeme jako řízky a smažíme na tuku. Jako příloha salát a brambory, nebo bramborová kaše.